Catering na wesele - co najczęściej się wybiera?

Dzień ślubu jest wyjątkowy dla nowożeńców i ich rodzin. Z tego względu należy zadbać o to, by był piękny i niezapomniany. Planując wesele, pomyśleć trzeba nie tylko o wynajęciu sali, zorganizowaniu oprawy muzycznej, dekoracji, ale przede wszystkim o odpowiednim menu dla gości.

Zgodnie z tradycją śląską czy góralską świętuje się nawet tydzień przy suto zastawionym stole. Dlatego gdy planuje się znacznie krótszą zabawę dla gości, tym bardziej nacisk należy położyć na skomponowanie odpowiedniego menu. Restauracje i sale weselne zazwyczaj mają swoje wzorcowe menu z popisowymi daniami różnych kuchni, ale ostatnie słowo należy oczywiście do samych weselników i to oni decydują, co zostanie podane do stołu.

Zazwyczaj sprawdza się serwowanie posiłków według ustalonego schematu. Goście po przybyciu na miejsce zabawy wznoszą toast, następnie jedzą obiad i podwieczorek. Kolacja, podobnie jak śniadanie dnia kolejnego serwowane są w postaci szwedzkiego stołu.

Chociaż coraz częściej na weselach pojawiają się bardziej egzotyczne potrawy, to jednak nie ulega wątpliwości, że w Polsce zdecydowanie największą popularnością na weselnych stołach cieszy się to co swojskie.

Co zatem warto podać weselnym gościom?

Obiad

Najobfitszy zawsze jest obiad, obowiązkowo dwudaniowy. Najlepiej sprawdza się królewski rosół, a tuż po nim świetnie przygotowane mięsa. Zwykle goście wybierają spośród następujących dań:

  • wieprzowe roladki lub kotlety z ziemniakami i sałatkami,

  • kurczak w orientalnym sosie z ryżem (lżejsza wersja obiadu),

  • udziec z ziemniakami.

Przystawki przed i po obiedzie

Zainteresowaniem cieszą się także rozmaite przystawki, zanim jeszcze na stół podany zostanie obiad lub po nim, kiedy zabawa coraz bardziej się rozkręca. Doskonale sprawdzają się półmiski z różnymi rodzajami mięs, tatar, talerze z różnymi gatunkami wędlin, śledziki i ryby serwowane na różne sposoby i rozmaite sałatki.

Na stół warto zamówić także dania typowe dla kuchni europejskiej i śródziemnomorskiej. Owoce morza, świetnie udekorowane półmiski z wykwintnymi serami, choć nie tak swojskie, to mają coraz więcej zwolenników.

Warto pamiętać też o daniach na ciepło serwowanych po obiedzie. Rozmaite zapiekanki, boeuf strogonow czy gorący barszcz z pasztecikami z pewnością się nie zmarnują. Wiele dodatkowych możliwości stwarza też planowanie wesela na dworze. Grillowane dania – mięso i warzywa będą idealne do zaspokojenia głodu weselnych gości.

Deser

Numerem popisowym wielu szefów kuchni jest weselny deser. Na stole obowiązkowo znaleźć się musi piętrowy tort, jeśli nawet nie kilka tortów i różne rodzaje ciast. Można też zdecydować się na bardziej wykwintne deserowe dania. Czekoladowe fontanny, lody z owocami i bitą śmietaną z pewnością skuszą również i tych weselników, którzy na co dzień skrupulatnie liczą kalorie.

Napoje

Chociaż przy komponowaniu menu zwraca się uwagę głównie na posiłki, to nie można zapomnieć również i o napojach. Gościom obowiązkowo podać trzeba kawę i herbatę, zabraknąć nie może szampana i innych alkoholi. Warto pomyśleć także o zamówieniu soków i wody.

Zobacz również

Kontakt

E-mail: kontakt@brimag.pl

sylwester

www.krzeptowki.com.pl

ekran dotykowy - rozwiązania interaktywne videofonika.pl

Leśny Dwór Karpacz - tanie noclegi z wyżywieniem

niezapomniana wycieczka na Filipiny z Planetescape

Wszystko na temat organizacji imprez masowych, wesel i eventów firmowych.