Opracowanie menu weselnego.

Menu weselne to wbrew pozorom bardzo ważna sprawa. Należy zadbać o to, aby dania serwowane na stołach dla gości były smaczne i zdrowe, a do tego wszystko musi być podane w ciekawej i zachęcającej do biesiadowania estetyce. Nie da się ukryć, że to właśnie szczegóły wystroju stołu weselnego sprawiają, że chce się przy nim przebywać.



Na początek trzeba zwrócić uwagę na obrus. Na stołach weselnych najlepiej sprawdzają się klasyczne obrusy w tonacji bieli lub beżu. W łatwy sposób można aranżować na nich kolorowe dodatki. Na obrus kładzie się serwetki dla gości, a dopiero na nie talerze, szkło oraz sztućce. Szkło powinno znajdować się poza obszarem serwetek. Brzegi obrusa mogą znajdować się około 30 centymetrów poza stołem. Serwetki papierowe położyć można bezpośrednio na talerzach przeznaczonych do przystawki. Złożone w kwadraty lub inne figury geometryczne, powinny spoczywać płasko po lewej stronie talerza. Talerz podstawowy funkcjonuje na stole do momentu, kiedy zostanie podany deser. Generalnie, między talerzami powinna znajdować się taka sama odległość, by goście nie odczuwali ciasnoty i dyskomfortu w trakcie spożywania gościnnego posiłku.

Napoje weselne podaje się w specjalnie przygotowanych do tego kieliszkach, które już poprzez posiadanie oryginalnej formy podnoszą jakość estetyczną stołu. Na każdy napój przeznacza się inny typ szkła. W innych szklankach pijemy napoje gazowane, w innych wino, a w jeszcze innych wódkę, czy drinki. Miejsce na szklanki i kieliszki znajduje się z prawej strony talerza. W zależności, od jakich napoi zaczynamy – ustawia się odpowiedni typ szkła.

Od zewnątrz w kierunku talerza umieszcza się sztućce. Po lewej stronie znajduje się miejsce na widelec, po prawej miejsce na nóż oraz łyżkę do zupy. Sztućce potrzebne do spożycia deseru układa się nad talerzami. Ostrza noży skierowane być powinny do lewej strony.
Weselny obiad zazwyczaj zaczyna się przystawką, o ile nie serwuje się w pierwszej kolejności zupy, najczęściej w postaci rosołu. Przystawką bywa najczęściej jakieś mięsne danie. Kiedy danie główne będzie bardzo kaloryczne, można zdecydować się na nieco lżejszy deser. Gdy danie główne lub przystawka będzie lekkie, to z kolei deser może odznaczać się większą kalorycznością.
Warto dbać o to, aby weselne menu było urozmaicone. Niedopuszczalne jest to, by na jednej imprezie serwować dwa dania z takich samych surowców, brak tu pewnego zaskoczenia, czyli czegoś, co goście w trakcie degustacji lubią najbardziej. Potrawy polecamy komponować na weselny stół na zasadzie uzupełniających się przeciwieństw: ciepło – zimno, w formie gotowanej – w formie smażonej, pikantne – łagodne, ciemne – jasne.

Kaloryczność dań serwowanych na weselu powinna współgrać także z porą roku, gdy odbywa się dana uroczystość. Latem można pozwolić sobie na potrawy lekkie, dużo warzyw oraz owoców, jesienią oraz zimą na wesela przygotowuje się potrawy nieco bardziej sycące.
Jeśli chodzi o alkohole, najczęściej do mięs podaje się wina ciemne, czerwone, do przystawek z ryb oraz jajek – białe wino, a do deserów – pitny miód lub koniak.

 

Zobacz również

Kontakt

E-mail: kontakt@brimag.pl

sylwester

 

Wszystko na temat organizacji imprez masowych, wesel i eventów firmowych.

 

Leśny Dwór Karpacz - tanie noclegi z wyżywieniem