Weselna logistyka - jak zaplanować idealne wesele i menu?

Zaplanowanie własnego ślubu śmiało można nazwać przedsięwzięciem logistycznym. W zależności od tego, jak wiele gości się zaprasza, przyjęcie organizuje się nawet na rok do przodu, a i tak nie sposób uniknąć stresu. Napięcie można jednak zminimalizować, a koszty znacznie obniżyć, jeśli tylko pamięta się o podstawowych zasadach.

Styl – nowocześnie czy tradycyjnie?

Na dobry początek warto zastanowić się, w jakim stylu zostanie utrzymane całe przyjęcie. W Polsce zdecydowanie najlepiej sprawdzają się wesela tradycyjne, z mięsiwem, potrawami kuchni polskiej, suto zakrapiane alkoholem. Jeśli jednak wśród gości zdecydowana większość to ludzie młodzi, którzy bywają w świecie i znają różne kuchnie, to można pokusić się o urządzenie wesela w bardziej światowym stylu. Mile widziane okazać się może sushi, warto podać owoce morza i inne bardziej egzotyczne dania, które mogą zaskoczyć gości.

Nieprzewidziani goście

W przypadku gości ważne są jednak nie tylko wiek, ale także preferencje co do jedzenia. Jeśli wśród weselników znajdą się obcokrajowcy, to zazwyczaj będą poszukiwać na stole czegoś typowego dla kuchni europejskiej, ale zainteresować ich mogą również smakowite pierogi. Nie można zapomnieć także o jaroszach i jeszcze bardziej radykalnych weganach. Z myślą o nich dobrze jest zamówić bogaty zestaw sałatek, półmiski serów i bezmięsne przystawki. Wegetariańskie zakąski zainteresują też z pewnością i tych, którzy są na tradycyjnej diecie.

Lokalne atrakcje

Hitem na weselach są od kilku lat tzw. bufety. Wszystkich dań nie serwuje się gościom na stół, tylko daje się im możliwość wyboru. Na sali można rozstawić wówczas kilka stołów, a na nich urządzić prezentacje dań różnych kuchni świata. Osobny stół dobrze jest wygospodarować na kuchnię śródziemnomorską, osobny na przystawki rodzime jak barszcz, pierogi i swojskie wędliny i mięsa.

Uwaga z owocami i deserami

Na stołach nie powinno zabraknąć także i owoców. Zawsze warto się upewnić czy wchodzą one w skład podstawowej ceny za osobę. Należy też zwrócić uwagę, co dokładnie pojawi się na stole. Sprawdzają się zawsze owoce twarde – jabłka, gruszki, banany, mandarynki, ale również i winogrona. Ostrożnie podchodzić trzeba już do pomarańczy, arbuzów czy jagód, które podczas jedzenia mogą niestety pobrudzić biesiadników. W zależności od tego, w jakiej porze roku organizuje się wesele, dobrze jest też pomyśleć o owocach sezonowych. Truskawki lub owoce leśne okazać się mogą miłym i lekkim urozmaiceniem.

Nie mniej ważne są też i weselne ciasta. Najważniejszy jest tort, ale trzeba się też zastanowić nad pozostałymi słodkościami. Sposobem na oszczędność jest zaserwowanie gościom domowych wypieków. Nierzadko są one nie tylko tańsze niż ciasta serwowane przez lokal weselny, ale również i znacznie lepsze.

Kolejność podawania

Tak samo ważną kwestią jak to, co podać, jest również zastanowienie się, jak i kiedy serwować dania i przekąski. Na pewno nie warto od razu wszystkich specjałów wystawiać na stół. Zamiast tego, dobrze jest serwować coś nowego co godzinę lub dwie, żeby goście mieli wrażenie, że jedzenia jest pod dostatkiem. To urozmaicenie jest ważne z jeszcze jednego względu – większość posiłków podawana jest na ciepło. Koniecznie więc trzeba zadbać, by utrzymały one swoją idealną temperaturę.

Zobacz również

Kontakt

E-mail: kontakt@brimag.pl

sylwester

www.krzeptowki.com.pl

ekran dotykowy - rozwiązania interaktywne videofonika.pl

Leśny Dwór Karpacz - tanie noclegi z wyżywieniem

niezapomniana wycieczka na Filipiny z Planetescape

Wszystko na temat organizacji imprez masowych, wesel i eventów firmowych.